Третокласници от 7. СУ подариха Коледа на мечките в България

Третокласници от 7. СУ подариха Коледа на мечките в България

Благородният жест стана възможен от участието на децата в благотворителния коледен базар на училището

Третокласници от 7. СУ „Свети Седмочисленици“ станаха част от голямото семейство на хората с кауза – природозащитниците, които се борят за опазването на мечките в България.
Благородният жест към обитателите на дивата природа стана възможен след активното участие на учениците от група ЦДО и техният учител г-жа  Нина Момчилова в благотворителния коледен базар, организиран в училището.
За седем дни малчуганите успяха да съберат от продажбата на бутиковите си изделия 1100 лв., които ще дарят на организацията „Мечешки истории“.
Идеята за благотворителната кампания се зародила в часовете Занимания по интереси много преди настъпването на светлия християнски празник. „Децата дадоха различни предложения. Номинирахме три от тях и ги записахме на дъската. Имаше анонимно гласуване. Резултатите от преброяването показаха, че най-много гласове е събрала природозащитната организация „Мечешки истории“, разказа предисторията на благотворителната кауза госпожа Момчилова. Тя допълни, че децата сами измислили мотото на своята кампания – „Коледа не е само за хората“. Така  поддържа запалена искрица на любопитство, любов и загриженост към природата чрез прилагане на иновативни подходи и практики в процеса на преподаване и учене.

Завладени от ентусиазма на децата и учителят в базара се включили родителите и ученици от други класове, които подкрепили идеята за благотворителност не само с вкусни баници, торти и лакомства, но и картички и сувенири от вълна.
Организацията „Мечешки истории“ чрез тяхното специално ,,Мечешко училище“ ще организира съвместно с група ЦДО на г-жа Момчилова различни инициативи за учениците – екскурзия до Витоша, където се намира мечешкият музей. През пролетта е предвидено родителите, децата и техният учител заедно с природолюбителите да залесят терен в Мечешката гора в Родопите. По този начин децата от една страна пряко ще се докоснат до природата, от друга страна ще научат много за опазването ѝ.
Това не е първата благотворителна кампания на учениците ЦДО с г жа Момчилова. Миналата година децата направиха дарение на Столичния зоопарк.