Второкласници направиха дарение на Столичния зоопарк

Учениците събраха средствата от благотворителна кампания с картички

Учениците от група ЦДО на 2. В и 2.Г клас при 7. СУ „Св. Седмочисленици“ дариха сумата от 120 лв. на Столичната зоологическа градина. Парите бяха събрани от благотворителна кампания, организирана съвместно от децата, техните родители и учителят на групата госпожа Нина Момчилова.

Разказът за събитието през погледа на Нина Момчилова, старши начален учител
Идеята

Идеята се зароди спонтанно след един от часовете по Околен свят. Темата бе за света на животните. Децата имаха много въпроси. Сред тях бе и този как биха могли да помогнат на животните в зоопарка. Така ни хрумна идеята да изработим новогодишни картички, които да продадем, а събраните средства да дарим на зоопарка.

Ентусиазмът бе много голям, включиха се всички ученици. Второкласниците изработиха над 100  интересни и красиви картички. Родителите на малчуганите се включиха в кампанията като продадоха бутиковите изделия.

Дарението на Столичния зоопарк

Събраните средства от Коледната акция бяха пазени дълго. Посещението в зоологическата градина стана възможно едва след падането на всички противоепидемични мерки. На 27.05.2022 година мечтата на второкласниците се сбъдна и те лично дариха средствата от първата си благотворителната си кампания.

Стопаните на зоопарка превърнаха посещението в неповторимо преживяване

Срещата в зоопарка бе вълнуващо и неповторимо преживяване за всички малчугани. Служителите ни посрещнаха сърдечно. Бяха подготвили изненади, включващи интересни демонстрации с животни. Екзотичните обитатели на зоопарка получиха лакомства пред смаяните погледи на децата: кафявите мечки – големи кубчета сладолед, бърнестите мечки – розови домати, маймуните – сушени плодове и ядки, а антилопите – ябълки…

Гледачите подробно обясниха какъв е „характерът“ на различните видове животни, как се грижат за тях и създават условия близки до тези в дивата природа. Те разказаха още, че зоопаркът е дом на застрашени от изчезване животни, където се полагат грижи за тяхното опазване и  размножаване.

С учениците успяхме да видим много от обитателите на зоологическата градина благодарение на сладкодумната леля Ирина (г-жа Ирина Сахатчиева, експерт  „Връзки с обществеността и международна дейност“). Тя омая децата с невероятните истории на всяко едно животно: откъде идва, как се казва, какви навици и любими занимания има. Даде пример с маймунчето Алф, което обича да гледа телевизия. Обърна специално внимание, че не бива да се дава храна  на животните от външни хора, защото  те нямат представа  от хранителния им режим. Ирина подчерта, че тишината в зоопарка е задължителна, защото  при шум животните стават агресивни.

Срещата на учениците с обитателите на зоопарка

Обиколката започна от зала „Големи котки, терариум и аквариум“.  В Аквариума разгледахме 45 вида риби от сладководните басейни на Африка, Южна Америка и Азия и морския аквариум. В Терариума имаше впечатляваща колекция от 5 вида земноводни, 33 вида влечуги от цял свят и 10 вида дребни гризачи.

В Зала „Големи котки, терариум и аквариум“ наблюдавахме колекцията от големи котки (тигри, лъвове, ягуар, персийски леопарди и барсове) във вътрешни и обширни външни заграждения. В секция „Дребни хищници“ видяхме как живеят лисици, мангусти, сервали, еноти, носати мечета, скунксове, язовци и др.

В сградата на “Мечкарника“ разгледахме кафявите мечки, барибал, бърнеста и хималайска мечка и ивичести хиени.

Научихме, че сектор“ Примати“ е реконструиран през 2020 г. и в момента е най-модерното съоръжение за примати на Балканите. Там се любувахме на 11 атрактивни и интересни вида. Едни от най-редките и ценни примати в колекцията са белоръките гибони, сиамангите, лъвските макаци, котешките лемури, лапундерите, хануманските лангури, златоръки тамарини и качулатите капуцини, два вида мармозетки, които са най-дребните маймунки на света.

Децата научиха, че с най-голяма площ, заемащ повече от половината територия на парка, е секторът ‘‘Тревопасни животни“и в него се отглеждат 30 вида.

В Зала “Гиганти“ видяхме как живеят бял носорог и два вида хипопотами – обикновен и хипопотам-джудже, а в обширните заграждения на сектора, видяхме елени, антилопи, лами, бизони, якове, понита, двугърби камили, диви свине.

Разгледахме внушителна голяма волиера за орли и лешояди, езерото за водоплаващи птици и колекция от нелетящи птици (щраус, нанду, ему).

Децата бяха истински изследователи. Задаваха много въпроси, а показаха знания, които предизвикаха възхищението на служителите в зоопарка. Зоодедективите имаха възможността да разчетат карта и да разкажат за всеки един от обитателите на зоопарка. Впечатлиха се от картините на животни, направени от отпадъчни капачки.

Пътешествие с вкус на сладолед

За финал на пътешествието в зоологическата градина за малките изследователи бе подготвена специална изненада от госпожа Светла Димитрова, майка на нашата ученичка Мими Димитрова. След голямото приключение децата завършиха деня с огромна порция сладолед.

Впечатленията от зоологическата градина в София  претворихме в рисунки. Творбите бяха подредени в изложбата на зоологическата градина.