Колко усилие правим за производството на енергия

На 21.10.2020 в столичното 7 СУ „Свети Седмочисленици“ имаше ВЕЛОКИНО прожекция. Събитието се проведе на открито, без да се смесват ученици от различни класове, в съответствие с всички мерки за безопасност.

Велокиното е интересен метод за запознаване на публиката с темите за климата и пестене на енергия. Представлява система, в която велосипедите на участниците се свързват и при задвижването им се генерира енергия, използвана за прожектиране на филми. Също така дава на участниците възможност да усетят сами колко много енергия е необходима за това и колко усилия би им струвало да произведат сами нужното за дребни ежедневни уреди. Така се повишава осъзнатостта им за темата и за това колко много енергия прахосваме в ежедневието си.

Оборудването за велокиното е предоставено на Националния Доверителен Екофонд (НДЕФ) в рамките на проект BEACON (Мост между действията за климата на международно и локално ниво) по Европейската инициатива за климата (EUKI) на Федералното министерство за околната среда на Република Германия.

Десетте велосипеда за прожекцията на 21 октомври 2020 г. са осигурени от София Байк Рентал, който също спонсорираха събитието.

След прожекцията участниците в енергийния екип на учениците, който вече втора година се грижи за рационалното ползване на енергията в училището, залепи във фоайето подов стикер, който напомня за простите правила за пестене на енергия.

Информацията е взета от: https://ecofund-bg.org/bg/%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%ba%d0%b8%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%8f/