Училище прати депутати в ЕС

Новини

Знания за ЕС, демонстрирани на отличен английски, спечелиха на учениците от 7 СОУ „Св. Седмочисленици“ правото да станат евродепутати за ден. Те победиха в регионален конкурс на програмата „Еuroscola“ на Европейския парламент.

На 14.02.2013 г. 24 ученици от училището „заседаваха“ в Страсбург. Заедно с 450 млади хора от 20 страни, разделени в 6 комисии, те дебатираха актуални проблеми на съюза. Комисиите трябваше да изготвят свои предложения за решаването им и след това да ги защитят пред пленарната зала. Двама от общо шестимата председатели, избрани да представляват комисиите, се оказаха ученици на 7 СОУ. Това са Румяна Керчева и Самуил Величков, и двамата от ХI клас.

“Неизмерим е ефектът от участието на нашите ученици в програмата“, разказва директорът Цанка Ямболиева. „Тръгвайки към най-представителната институция на Европейския съюз – парламента, с определена доза страх, несигурност в себе си, както и липса на самочувствие, всичките наши ученици се върнаха преобразени“, сподели тя. „Участието в програмата не само ще остане незабравимо и неповторимо за тях, но то им даде и самочувствие и увереност, че могат, че знаят, че не са поразлични и че могат да печелят симпатиите и признанието на своите връстници от цяла Европа.“