Третокласници по стъпките на Апостола в Националната галерия „Квадрат 500“

Новини

Най-важните моменти от живота на Апостола на свободата – участието му в легията на Г.С. Раковски, защо е получил прозвището Левски, животът и срещата му с големия български поет Христо Ботев в изоставената мелница, прощалните слова към майка му, раздялата с монашеския живот, самотните му странствания из България, залавянето му в Къкринското ханче, части от съдебния процес срещу него и изповедта му преди изпълнението на присъдата, видяха учениците от група ЦДО на 3.б клас и техният ръководител Надя Дикова-Михалкова в Националната галерия „Квадрат 500“ на 14.11.2023 г.

Инициативата бе планирана като част от работата по патриотичното възпитание на учениците в часовете занимания по интереси и изучаването на предмета „Човек и общество“ в начален етап. Мултимедийната експозиция „Изповедта на Апостола“ е посветена на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски и е дело на Националната галерия, Общобългарския комитет „Васил Левски“ и Министерството на културата.

След вълнуващата прожекция учениците на 7. СУ отдадоха почит на патриарха на българската литература Иван Вазов, чийто гроб е разположен в градинката зад църквата „Св. София“. Третокласниците положиха цветя пред скромния паметник на автора на „Аз съм българче“ и почетоха паметта му с едноминутно мълчание.

Малките ученици, които от тази година официално изучават историята на България в часовете „Човекът и обществото“, научиха от разказа на своята учителка, че великият Иван Вазов е бил погребан с големи почести, а монументът, върху който е изписано името му всъщност е голям камък, специално донесен от Витошките морени. Предполага се, че точно върху този камък се е спирал за почивка дядо Вазов по време на разходките си до Златните мостове. Любопитните ученици проявиха интерес как е била докарана 10-тонната скала от Витоша до центъра на София в години, когато не е имало специална техника. Учуди ги фактът, че камъкът е бил транспортиран 18 дни до мястото, където се намира днес, а за целта е бил прокаран специален път.

Историческата разходка на група ЦДО на 3. Б клас продължи до Паметника на Незнайния воин, където всеки от учениците прочете незабравимите стихове на Вазов, изписани върху него.

Урокът под открито небе завърши с информацията, че Паметникът на Незнайния воин е мястото, където се извършват някои от най-важните държавни церемонии.

Тук започва ежегодното честване на националния празник на България – 3 март, тук се извършва празничен богоявленски водосвет за войската и военен парад по случай Деня на храбростта и празника на българската армия – 6 май Гергьовден.