Споделяме творчество с художничката Тоня Горанова

Тоня Горанова е български художник. Илюстрира книги, читанки и учебници, смятана е за един от най-добрите илюстратори на детска литература. Удостоена е с множество награди, сред които наградата „Александър Денков“ (1988 г., 2006 г.) за високи постижения в изкуството на българската книга. Нейното творчество е получило и международно признание. През 1988 г. за илюстрациите си към книгата „Патиланци“ на Ран Босилек, е вписана в Почетния списък на наградата „Ханс Кристиан Андерсен“.  През 1994 г. е номинирана за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ в категория „Илюстратор“. През 1996 г. е номинирана втори път в същата категория.

Истинско щастие за учениците от трети клас и за нас, техните учители, беше възможността да се запознаем лично и да разговаряме за изобразително изкуство с автор като Тоня Горанова, чието творчество бележи голям принос в развитието на българската култура.

Художничката отговори на въпросите, които учениците задаваха, с внимание, усет и отношение към детската личност. Сподели интересни моменти от своя личен и професионален опит. Разказа спомени на своята майка, възпитаничка на Първа девическа гимназия.

Тоня Горанова вдъхнови малките ученици да бъдат смели да пресъздават идеите си върху рисувателния лист. Самата тя направи демонстрация и изобрази върху бялата дъска в класната стая симпатичните герои, познати на децата от техните читанки и учебници по български език и литература, с което ги направи още по-любими спътници в овладяването на нови знания.

Забележителна възможност и шанс е за българските деца да прелистват всеки ден страниците на тази пъстра галерия от образи, която показва истински доброто, сътворено от талантливата ръка на художник.

Благодарим ти, Тоня!