Силвия Томова и непознатата история на Яков Крайков в книгата ѝ „Печатарят“

Обаятелната писателка се срещна с ученици от 7. СУ по повод Деня на европейските автори и разкри неизвестни факти за живота и приноса на именития българин за европейското книгопечатане 

Дългият път на книгите, от пещерните рисунки, папируса до Гутенберг, печатната преса, която промени света, Венеция и непознатата история на първия български печатар Яков Крайков. Историята на книгите, част от съкровищницата на човешкото познание, бе разказана увлекателно от писателката Силвия Томова пред учениците от вторите и единадесетите класове на  7. СУ „Свети Седмочисленици“ на 22 март 2023 г. 

Поводът за срещата бе първото издание на Деня на европейските автори, инициирана от Европейската комисия. Инициативата стартира във всички страни членки на ЕС и има амбициозната цел да насочи отново хората към четенето и да им помогне да открият европейската литература и нейното културно многообразие.

Съгласно регламента Силвия Томова прочете на глас любимите си откъси от своята книга „Печатарят“.

Като изненада за талантливата писателка учениците на 2. Б клас бяха подготвили изложба. Седмица преди това второкласниците практикуваха професията писар. Те прерисуваха кориците на някои от книгите на Силвия Томова, както и на други български и чужди автори. С произведенията си малчуганите не само изненадаха Томова, а придадоха колоритна и неповторима атмосфера в залата на срещата.

Силвия Томова грабна аудиторията си, учениците ѝ зададоха по детски интересни въпроси, на които тя отговори находчиво. 
На финала децата и авторката си обещаха нова среща.