По повод провеждащата се за поредна година Национална кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите” учениците от 7. СУ се потопиха в света на книгите чрез организираните събития с участието на гости на училището и с тематични четения:

„Внучките на Баба” на Ина Христова

На 15.04.2022 г. учениците от 1.А и 1.В клас и децата от ПГ.А и ПГ.Б  имаха среща с автора на текста и илюстрациите на книгата „Внучките на Баба” – Ина Христова.
Авторката разказа на учениците кое я е вдъхновило да напише историята за Баба и нейните внучки и прочете своята творба. Докато слушаха, децата се запознаха с прекрасните оригинални илюстрации, нарисувани от Ина Христова.
Под формата на игра и с помощта на учителя по български език и литература Виолета Гъркова учениците отново прочетоха приказката.
Авторката Ина Христова разказа за дългия процес по създаването на една красива книжка за деца.

Журналистът Златимир Йочев чете…

в кинозалата на училището на 21.04.2022 г. с учениците от 3. Б, 4. Б и 4. Г клас.
В инициативата „Известни българи четат на деца” гостува Златимир Йочев, журналист от БТВ, който прочете глава от любимата си книга на Джералд Даръл „Моето семейство и други животни”. Учениците слушаха с интерес за живота и приключенията на семейство Даръл на остров Корфу, след което засипаха с въпроси своя гост – за неговата работа в телевизията и за многото срещи в студиото, за пътешествия, за четенето и за любимите му книги и много други теми.
Гостът беше поздравен с весела песен от учениците от 3. Б клас, много от които получиха индивидуален автограф от  журналиста.

„Най-вкусното четене”

В същия ден в училищната библиотека се проведе събитие под наслов „Най-вкусното четене” с участието на учениците от 6. А, 6. Б, 6. Г и 6. Д клас. Учениците прочетоха текстове от свои любими книги – „Чарли и шоколадовата фабрика” от Роалд Дал, „Алеа Аквариус” на Таня Щевнер, „Печена тиква” на Елин Пелин, „Грегор Горноземеца” на Сюзън Колинс, „Хроника на  навитата птица” от Харуки Мураками, „За фара” от Виржиния Улф, в които се разказва по интересен и оригинален начин за храната и усещанията, които тя предизвиква.
Няколко от участниците прочетоха свои текстове, написани по темата. Бяха представени и преведени специално за четенето откъси от книги – последните две посочени по-горе заглавия. В края на четенето имаше и награди за участието, както и желание за нови четения.