„ЦЯЛОТО ПРЕЖИВЯВАНЕ БЕШЕ МАГИЧНО!“

На 03.11 2022 г. аз, мои съученици от 10-те и от други класове, доста учители и гости на Седмо имахме удоволствието да присъстваме на второто официално представяне на последната стихосбирка от г-жа Живка Симова – учител по български език и литература  – „Подреждане на хаоса“ в просторната кинозала на училището.

След изненадващото начало – видео – синтез от  музика, танц, поезия и изпълнението на кратки музикални пиеси в стил рагтайм на пиано от Калина Борисова, 10. Б кл. –  книгата бе представена от г-н Петър Михайлов – гимназиален учител по български език и литература, който подготвя докторска дисертация на тема „Жените писателки през 30-те години на миналия век“ и книга (под печат)с очерци, есета, рецензии. Г-н Михайлов отбеляза, че с  книгата си „Обичана и отричана. Книга за Евгения Марс“(1998) Ж. Симова е от първите изследователки, които дават тласък за по-нататъшни изследвания на творчеството на българските писателки. Той сподели, че в стихосбирката „Подреждане на хаоса“ „има всичко“ – от съкровените споделяния до символиката на „седемте прозореца“ в  „Световете ни“ и „Времената ни“ ( част от графичното оформление на книгата) – любовта, семейството, родът, свободата, музиката, учителството, пътуванията….

Поезията на Живка Симова обхваща много състояния на съвременния човешки дух. Стиховете ни потапят във вътрешния свят на един учител, творец, обикновен човек, изстрадал и осмислил живота и любовта по свой собствен начин. Нейните творби, техните истории като че ли докосват, провокират читателя да се вглежда по-често в  света и в себе си. Едно от стихотворенията “Лицето на учителя”( освен тъжния повод) открива какъв всъщност може да бъде животът на преподавотеля- едно съществуване “отвъд живота”, т.е. в паметта за личността и делото му. Мисля, че тази стихосбирка, събрала  творческите мисли и чувства на поетесата, ги превръща  в своеобразен  Дневник на съвременния човек.

За артистичната атмосфера на премиерата допринесе и впечатляващото звучене на фрагмент от операта „Порги и Бес“ на Дж. Гершуин, изпълнен от цигуларя Иван Кръстев(в екипа на първите цигулки в оркестъра на Националната опера и балет), и от пианиста Александър Лиалиос, ст. асистент и преподавател по пиано в Музикалната академия.

В края на събитието всеки един от нас можеше да  си купи стихосбирката с личен автограф от авторката. Това беше страхотна възможност! Всички останахме много впечатлени. За момент се потопихме в необятния свят на поезията и музиката и успяхме да избягаме от еднообразното ежедневие.

Цялото преживяване беше изключително магично!

Никол Христова, 10. Д клас

Натиснете на снимките по-долу, за да видите видеата.