Гостуване на поетесата Мирела Иванова в 7. СУ „Свети Седмочисленици“

МИРЕЛА – ЗАГАДЪЧНОСТ И ПОЕЗИЯ
В навечерието на Деня на будителите нашето училище посрещна Мирела Иванова – една от видните поетеси в днешно време, дългогодишен уредник в къща музей „Ив.Вазов” , а в момента – драматург в Народния театър. Срещата се състоя благодарение на г-жа Живка Симова и нейния 11-годишен проект ,, Писатели гостуват в Седмо“, свързващ ни със съвременната литература по един оригинален и незабравим начин.
Учениците проявиха интерес към творчеството на Мирела Иванова седмица по-рано след като г-жа Симова донесе пет нейни книги в часовете по бълг.език и литература -ЗИП. Бяхме изненадани от оригиналните стихове и от своеобразните ,,писма“ на г-жа Иванова до български поетеси – ,, Монолог на Лора“, ,,Объркано писмо до Елисавета Багряна“ и ,,Писмо до Екатерина Ненчева“(последните две-завършили Първа девическа гимназия).
Встъпителните слова на г-жа Симова и краткото представяне на биографията на М.Иванова от Мелике Исмет (XI ,,в“) сякаш сближиха всички в залата. Скоро започнаха и въпросите… Поетесата отговаряше с чувство за хумор и с една приятна лекота, която покори повечето от нас. Булото на романтиката се носеше в пространството, докато тя споделяше за срещата си с възрастен обожател на Багряна в Лондон; научихме как получава „мечтани от всяка поетеса“ любовни писма от швейцарски художник и как почитател от Люксембург ѝ изпраща за автограф две нейни книги, понеже те променили живота му …
Според М.Иванова (която е и носителка на десетина награди за поезия, някои от тях – и международни) поезията е най-възвишеното изкуство. Сякаш, за да потвърдят думите ѝ, Мартин Андреев и Деница Крушанска от ХІ «Д» кл.прочетоха свои стихотворения, които предизвикаха силен отзвук. Спазвайки една от традициите на проекта – представяне на нови книги от съвременни автори – г-жа Живка Симова, която също е и писателка – ни запозна с новата книга на Мирела Иванова „Седем. Стихотворения (с) биографии“(2018) в контекста на постмодерното развитие в нашата поезия.
Мирела – загадъчност и поезия… Нейният последен съвет към учениците беше да търсят емоциите и да не се страхуват да ги извадят на повърхността, защото те са вдъхновението на живота!
Благодарим на г-жа Симова, на г-жа Иванова и на всички присъстващи в залата за тази запомняща се среща!

Рафаела Иванова и Преслав Иванов от ХІ „Д”