Първият българин носител на американската тв награда „Еми“ гостува на гимназистите от 7. СУ

„Без училище няма начало“ бе мотото на срещата с художника Валери Михалков

Известният български художник Валери Михалков бе гост на учениците от единадесетите класове на 7. СУ „Св. Седмочисленици“. Срещата, която премина под мотото „Без училище няма начало“, се проведе в часа на класа на 21.06. 2023 г. Тя бе част от инициативите, свързани с кариерното ориентиране на учениците. 

Кой е Валери Михалков?

Името му е малко познато у нас, но добре известно в чужбина. Роден в София. Възпитаник на руското училище „А. С. Пушкин“ и Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“. Завършил живопис в Националната художествена академия. Живее в Канада от 1990 г. , а от 1997 г. е преподавател в университета „Конкордия“, Монреал. Води часове по сценичен дизайн, дизайн на характери, по перспектива, анатомия и композиция. В неговите класове се включват студенти от цял свят, чиято мечта е да се реализират в киното или изобразителното изкуство.
През 2002 година Валери Михалков бе удостоен с американска награда за телевизия „Еми“ като арт директор на екип от 150 изпълнители, създали  анимационния сериал „Сагуа“, популярен в САЩ, Канада, Китай, Европа и още много други страна по света. Престижното отличие е за „изключителен индивидуален принос към жанра“.
Валери Михалков има зад гърба си 12 реализирани телевизионни и филмови продукции в различни филмови компании, а над 15 творчески проекта чакат своята реализация.
В продължение на 25 години Валери окуражава студентите си, споделя с тях своите знания и умения, натрупани през годините, с искреното намерение всеки от тях да намери собствен път и да постигне успех.

Как една мечта се превръща в реалност?

Идеята на домакините от 7. СУ „Свети Седмочисленици“ бе гимназистите не само да се запознаят с историята на постиженията на Валери, а и да се докоснат до човек, изживял и трудни, и радостни моменти по стъпките към успеха.

Още в началото на срещата Валери, опитен в работата си с млади хора, разчупи атмосферата. Творецът разреши въпроси по всички теми във всеки един момент. Започна разговора с черно бяла снимка от времето, когато е бил ученик в Художествената гимназия.  Той обясни пред аудиторията си, че и до днес поддържа връзка с всеки от деветимата си съученици от тази фотография, които днес са хора с успешна кариера и работят в различни точки на света.

Учениците проявиха интерес към годините, когато е бил емигрант в Канада. Попитаха с какво се е занимавал, какви са били трудностите, които е преодолял. Задаваха въпроси, свързани със студентите му и как са се обучавали онлайн. Младежите се поинтересуваха как един художник може да попадне в киноиндустрията. Находчив ученик зададе актуалния напоследък  въпрос „Може ли изкуственият интелект да измести художника или аниматора от неговата професия?“. Единадесетокласниците се удивиха от факта, че създаването на сериен анимационен филм трае повече от 3 години.

Валери показа на учениците скици, герои и проекти, върху които е работил през годините. Младата публика се впечатли от факта, че гостът им е работил съвместно  с Марк Осбърн, режисьор на филма „Kung Fu Panda“, на който са били зрители неотдавна. Учениците стаиха дъх, когато разбраха, че художникът е имал съвместен проект и с Краля на попа Майкъл Джексън.

На финала учениците и техните преподаватели се поинтересуваха как се кандидатства в университета „Конкордия“, каква е цената на обучението, има ли стипендии и на какъв език се преподава в учебното заведение.

Личен архив

Илюстрации към наградения с „Еми“ сериал „Сагуа“.

За спомен домакините на срещата подариха на госта си книгата „Хора и улици, град като град“ на Павлина Делчева-Вежинова, която разказва за хората, които съживяват и вдъхновяват живота на София.