Четвъртокласниците от група ЦДО IV в/ IV г с ръководетил г-жа Момчилова подариха нови книги за Коледа на библиотеката в 7. СУ “Свети Седмочисленици“

Коледа за нови книги

Четвъртокласниците от 7. СУ „Свети Седмочисленици“ станаха част от голямото семейство на хората с кауза – четене на книги.

Благородният жест към библиотеката на 7. СУ стана възможен след активното участие на учениците от група ЦДО и техния учител г-жа Нина Момчилова в благотворителния коледен базар, организиран в училище.

За пет дни учениците успяха да съберат от продажбата на бутиковите си изделия 1200 лв., с които ще закупят нови книги за училищната библиотека.

Идеята за благотворителната кампания се зародила в часовете за занимания по интереси много преди настъпването на светлия християнски празник. „Децата дадоха различни предложения и избраха: Благотворителност за нови книги в любимата им училищна библиотека“, разказа предисторията на благотворителната кауза госпожа Момчилова. Тя допълни, че децата сами измислили мотото на своята кампания – „Коледа за нови книги“. Така тя подържа запалена искрата на любопитство, любов и загриженост към знанието чрез прилагане на иновативни подходи и практики в процеса на преподаване и учене.

В инициативата се включиха родители на децата, предоставяйки средства за закупуване на материали за изработване на изделия, с които групата да участва в благотворителния базар. За около месец учениците и госпожа Момчилова направиха коледни работилнички в часовете за занимания по интереси, в които изработиха уникални картички, коледни сувенири, украшения, бижута, късметчета… Децата твориха, учиха и се забавляваха.

Завладени от ентусиазма на децата и тяхната учителка, в базара активно се включиха и родителите, и ученици от другите класове, които подкрепиха идеята за благотворителност не само с вкусни баници, торти и лакомства, но и с картички и сувенири.

Много труд, желание и трепет вложиха всички. Радост в детските очи и благодарност от ръководството – на 21.12.2023 г. г-жа Никова връчи грамоти на учениците за активно участие в Коледния благотворителен базар и дарителска дейност за училищната библиотека. С огромна благодарност г-жа Трингова почерпи учениците с вкусна торта във вид на книга с надпис „Благодарим за новите книги“.

Учениците, заедно с училищния библиотекар г-жа Трингова, направиха списък с предложения за нови книги. Закупуването им ще се осъществи през януари 2024 г. лично от четвъртокласниците с помощта на г-жа Момчилова и г-жа Трингова.

Това е петата благотворителна кампания на учениците ЦДО с г жа Момчилова. За четири години децата направиха дарения на Столичния зоопарк, на мечките в България, както и участваха в две благотворителни кампании за сираци. Учениците оцениха и прегърнаха идеята за благотворителност, за подадената ръка и за силата на добрината.

Една иновация, която доказа какво трябва да се прави, за да видим можещи, знаещи и удовлетворени ученици. Ученици с големи сърца, научени да правят добро с усмивка и блага дума, достойни възпитаници на 7. СУ „Свети Седмочисленици“.