7. СУ представя изложба 140 години Първа софийска девическа гимназия в Столична библиотека

Тази година се честват 140 години от обявяването на София за столица и 140 години от основаването  на шест столични училища, сред които и нашето 7. СУ „Свети Седмочисленици“. Тези забележителни годишнини бяха отбелязани от Столична библиотека на 6. юни с концерт и документална изложба „Моето училище в моята София 140 години“ с активното участие на всичките шест училища, започнали своята история през 1879 г.
Концертът беше изнесен пред сградата на площад „Славейков” и привлече много любопитна публика сред гражданите на София.  Участието на учениците от нашето училище създаде много настроение и предизвика много усмивки.
Момичетата от музикална група „Бърборани” с ръководител Теодора Балабанова пяха песни за България и София, а  Екатерина Драговска от 1. А кл. изпя наградената на детската Евровизия песен „Детска планета”.
Прекрасното стихотворение на Елисавета Багряна „Бялата ограда”, посветено на училищния празник и представено на концерта за честването на 50-годишнината на Първа Софийска девическа гимназия бе рецитирано от Катя Иванова, зрелостник, завършила 12. кл. през тази година.
Девойките от състава за народни танци с ръководител Дарина Метева и хореограф Карина  Маринова от 9. В кл. представиха „Копаница”. Те взривиха публиката и заслужиха аплодисментите на всички ценители на красотата на българския народен танц.
Историята на най-старите училища в София беше представена с документи и артефакти, запазени в шестте училища техни наследници – 1. СУ „Пенчо Славейков“, 7. СУ „Свети Седмочисленици“,  26. СУ „Йордан Йовков“ (Княжево), 55. СУ „Петко Каравелов“, 85. СУ „Отец Паисий“ (Враждебна) и 159. ОУ „Васил Левски“ (Челопечене).
Изложбата проследява историята на създаването на училищата, представя видни учители, свързали живота си с образованието и възпитанието на българите след Освобождението и техните възпитаници, станали строителите на новата ни държава.  Представени са любопитни факти, като например разделението на мъжка и девическа гимназия и подготвянето на първите начални учителки в България в Първа Софийска девическа гимназия десет години преди основаването на Софийския университет. Седмо училище се представя с много архивни снимки, ученическа униформа от Първа Софийска девическа гимназия, с ученическа книжка за успеха, поведението и отсъствията и лична ученическа карта, покана за юбилейното тържество по повод 50-годишнината на гимназията със значка, мастилница, микроскоп и реактори за химически опити от кабинета по химия и още много съхранени през годините свидетели на ученическия живот.