Финансов консултант срещна с бъдещето гимназистите на 7. СУ

Младият експерт Фархан Ахмед за втори път бе събеседник по желание в часа на класа
Най-важните практически стъпки как да управляват личните си средства разкри пред дванадесетокласниците на 7. СУ финансовият консултант Фархан Ахмед в часа на класа. Експертът бе гост на зрелостниците за втори път на 29.11.2023 г.
29-годишният Фархан се превърна в желан събеседник от младата аудитория заради полезните съвети, завладяващото си слово и енергичното си излъчване.  Двете инициативи в часа на класа бяха планирани и проведени от преподавателите като част от работата по кариерното ориентиране на учениците.
Кой е Фархан Ахмед?
Фархан Ахмед (29г.) е роден в София. Живее в Сирия 7 години. Образованието си е получил в Международно висше бизнес училище и Висше училище по застраховане и финанси. Работил е в САЩ в сферата на търговията. Кариерата му включва работа като обучаващ в търговски умения и продуктови спецификации в една от най-големите вериги спортни магазини, където е ръководил екип от 100 души. От 3 години е независим финансов консултант.
Личното финансовото планиране – или среща на всеки със себе си в бъдещето,
бе темата на втората среща с младия експерт. На достъпен за учениците език г-н Ахмед даде практическите стъпки как да изградят своя успешна финансова къща. Финансистът започна урока по бюджетиране с диалог. Проведе кратък изпит – какво е актив и какво е пасив. След като получи отличните и компетентни отговори от гимназистите даде ценни напътствия за правилно потребителско поведение. Посъветва всеки от присъстващите да записва всекидневно своите разходи в таблица, за да може в края на месеца ясно да открои ненужните неща, за които харчи пари. Гостът разясни подробно каква е разликата между спестявания и резерв. Посъветва младите си слушатели веднага след като започнат работа да изградят свой авариен фонд, в който са предвидени приходи или разходи поне за 6 месеца напред като генерално решение в случай на непредвидени обстоятелства.
„Инвестирайте, не спекулирайте!“,
бе другият акцент от финансовият урок на Фархан Ахмед. Експертът открои разликата между търговия, спекула и инвестиране, а след това посъветва учениците да не предприемат необмислени рискове в операции с криптовалута, тъй като това може да доведе до големи загуби. Всяка инвестиция трябва да бъде предхождана от задълбочен анализ и подготовка, подчерта той.
Финансистът припомни на учениците какво е сложната лихва и с аргументи ги убеди, че този, който започне да спестява по-рано, по-често и по-малки суми, получава много повече при един и същ лихвен процент и еднакъв срок на спестяване.
По време на финансовия урок гимназистите научиха какво представляват данъците и осигуровките, получиха най-обща информация за фондовете „Пенсии“, „Общо заболяване“, „Трудова злополука“, „Универсален – пенсия“, „Здравно осигуряване“ и „Безработица“. Експертът обясни още, че кредитът е най-лошият финансов инструмент за хората, които не знаят как да го използват.
Необикновеният урок завърши с аплодисменти. Гостът отправи специални благодарности на зрелостниците за активното участие, а на организаторите на срещата зам.-директорът Теодора Димитрова и класният ръководител на 12.б клас Александрина Иванова, за възможността да общува с младата аудитория.