Биолози от Софийския университет омагьосаха второкласници с тайнствения живот под микроскоп

Загадъчният живот на бактериите под микроскоп и екзотични видове животни от разнопосочни и непроучени части на планетата омагьосаха второкласниците от група ЦДО-6/ 2.б клас.

Малките ученици и тяхната учителка Надя Дикова-Михалкова посетиха Биологическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“  на 17.05.2023 г. по покана на университетските преподаватели. Инициативата бе проведена като част  от работата по кариерното ориентиране на учениците. „Идеята на посещението бе да се роди нечия мечта“, сподели домакинът на срещата доц. д-р Траяна Недева. Доц. Недева е баба на ученичката от 2.б клас Гергана Миткова.

По пътя на мечтата!

Първата спирка на децата бе в лаборатория „Хидробиология“. Учените предоставиха уникалната възможност на учениците да  наблюдават под микроскоп малки рачета – образци, донесени само преди броени дни от участниците в експедицията до Антарктида на кораба „Св. Св. Кирил и Методий“.  Първият български военен научноизследователски кораб се завърна у нас в началото на май след 127 дни плаване.

Всяко от любопитните гостенчета успя да надникне през окуляра и да види движението на малките същества, обитаващи една от най-малко проучените територии на Земята. Вълнуващ и изпълнен с емоции момент за малките биолози бе храненето на екзотични риби от далечни географски ширини, отглеждани в аквариуми на различни места във факултета.

В микробиологичната лаборатория второкласници се запознаха с Lactobacillus bulgaricusедна от бактериите, използвани за производството на българското кисело мляко. Малчуганите научиха кой е нейният първооткривател, как благодарение на микроскопичния организъм България става известна по света и как невидимата бактерия прави полезен млечния продукт. И тук домакините бяха подготвили ефектна изненада. На интерактивна дъска учениците разгледаха специално подготвени за тях проби от кисело мляко „Верея“ и дрожди (мая), които се използват за производството на хляб. След кратката, но интересна лекция на преподавателите, второкласниците, като истински студенти, ги засипаха с безброй въпроси. Детското любопитство искрено учуди домакините, които признаха, че дори студентите не са имали толкова много и толкова находчиви питания.

Най-големият сюрприз за малките биолози бе посещението им в лабораторията на клуб СКОРЕЦ (Студентски клуб за образование и развитие с екологичен център).

В помещенията на бивша лаборатория, приспособена от студентите за отглеждането на екзотични животни, учениците видяха усмихната малка пираня, пипнаха „облеклото“ на паяк тарантула, взираха се с интерес в причудливата черупка на червенобузата костенурка.

Най-запомнящата се атракция за възпитаниците на 7. СУ и тяхната учителка бе, когато погалиха смок, млечна змия, а за десерт – императорската боа, наречена Кротуша. Влечугите се увиваха спокойно около тялото на студент по биология. През това време той разказа какви са навиците на пълзящите животни и с какво се хранят. Миролюбивото възпитание на екзотичните екземпляри е дело на младите хора, получаващи образованието си в Биологическия факултет на Софийския университет, които ги отглеждат и наблюдават сякаш са техни домашни любимци.