Актьори разкриха магически тайни на театъра пред второкласници

Родители на ученик превърнаха часа „Занимания по интереси“ във вълнуващо приключение в света на Мелпомена

В истински миниспектакъл, изпълнен с емоции и вълнуващи преживявания, се превърна часът „Занимания по интереси“ на учениците от ЦДО-6/2. б клас.

Актьорът Стилян Стоянов и съпругата му Лазарина Коткова –режисьор, превърнаха учебния час, чиято тема бе „Шум зад кулисите“, в запомнящо се приключение за всички. Двамата творци са родители на Вигор Стоянов от 2.б клас. Те бяха гости на второкласниците на 27 април 2023 г. по покана на ръководителя на групата ЦДО Надя Дикова-Михалкова. Темата на срещата-разговор бе подбрана  с цел учениците да се запознаят с професии, свързани с театралното изкуство

Как се е зародил театърът, колко дълъг е пътят на една роля, какви качества трябва да развива всеки актьор, кои са рисковете на професията, кои са професиите, свързани с театралното изкуство, кои са Ромео и Жулиета, кой е Шекспир, къде се е зародила Комедия дел арте. Това бяха акцентите от впечатляващия разказ на театралното семейство.

Стилян и Лазарина с удоволствие вдигнаха завесата пред любопитните ученици и разкриха как плачат актьорите на сцената, откъде идват техните сълзи, кои са хитростите, използвани в театъра, за да се пресъздаде нараняване и „проливане на кръв“, как се полага сценичен грим и как въпреки репетициите и използването на реквизит един артист в действителност може да пострада по време на представление.

Най-забавната част от срещата с актьорите за всички се оказа ефектна демонстрация – имитация на получаване на звучна плесница, за която се изви дълга опашка от желаещи. А кулминацията в докосването до магията на театъра бе, когато всяко дете участва в безобидна каскада с Лазарина, която показа как се имитира влачене за косата на сцената.

По традиция срещата приключи с автографи за всички ученици.
Домакините подариха рисунки на гостите си и настояха за нова среща с артистичното семейство, което превърна класната стая в сцена на радостта и вълнението.