23. април – Световен ден на книгата и авторското право

На 23. април в 7. СУ „Свети Седмочисленици” на първия етаж в училището по повод Световния ден на книгата и авторското право се проведе Празник на словото, организиран от училищната библиотека. Върху специално аранжиран подиум и на фона на ренесансова музика ученици от Х и ХІ клас четоха сонети на Шекспир на английски език и в превод, както и откъси от „Дон Кихот” на Мигел де Сервантес на испански език. Бе изложен шарж на Сервантес, чиито автор е Лилия Славкова от X A кл.
Интересът на учениците би привлечен и от таблото с информация за основаването и историята на Световния ден на книгата и авторското право в Барселона и традицията на този ден да се дарява роза на всеки читател. В следобедните часове отново звучеше музика и празникът продължи с ученици от прогимназиалните класове, които четоха откъси от любими свои произведения.
Особено привлекателно място в този ден се оказа коридорът между библиотеката и кабинета по български език и литература, осеян с цитати от знаменити писатели, философи и учени за ролята на четенето и значението на книгата в човешкия живот. Учители споделиха идеята да се запази тази оригинална експозиция и в бъдеще това да бъде литературно-музикалното пространство на гимназията, както е било в миналото.