7.СУ "Свети Седмочисленици"

европейски съюз  ОП за образование и растеж 

Erasmus logo

Вижте във връзкатаУчастие в проекти по европейска програма Еразъм+


 

На 20-22 октомври във Франкфурт се проведе среща на международния „Младежки съвет за бъдещето" по проект "Моята Европа". В срещатавзе участие и наша ученичка – Катя Георгиева Иванова от 11. а клас, която бе избрана за позицията заместник-председател, след гласуване от членовете на международната организация Младежи за бъдещето. Катя е и сред победителите от конкурса за написване на есе на английски на тема" Климатичните промени на ХХІ век", който се проведе през месец ноември 2016 г.

На срещатаприсъстваха всички представители на съвета от страни от цяла Европа. Целта на срещата бе да се представят идеите и да се разпределят ролите и задачите на отделни работни групи, които да мотивират повече младежи да се включат в проектите и решаването на проблеми, свързани с образование, икономика, околна среда и други сфери.

Представителите на съвета имаха възможността да посетят и да се запознаят с дейността на Европейската централна банка, както и да научат повече за историята, културата и забележителностите на Франкфурт.

Скоро очаквайте да научите повече за един от предстоящите проекти на съвета - организирането на маратон „Звездите на Европа“, който ще има за цел да мотивира младите хора да вземат активно участие в оформянето на бъдещето на Европа и да гласуват на изборите за Европейски парламент през 2019г.

Благодарим за достойното представяне на РБългария, нашето училище и желаем още много успехи в бъдеще! 


 


На 10.03.2017 г. във връзка с проект "Твоят час" се проведе дебат на тема: „За или Против промяната на количествените (цифрови) оценки с качествени за всички ученици“.

Публичният дебат беше с формат Карл Попър -- Излагане на аргументи на двата отбора (за или против). Излъчване на победител от съдии, избрани за дебата и специално участие на публиката, която също излъчи победител.​


С новата учебна година, с висока интензивност продължиха дейностите на учениците и учителите от нашето училище по програма Еразъм+.

            По проекта „The Town as a Friendly Space for Developing Creativity and Entrepreneurship“ се проведоха нови срещи с представители на десетте страни участници. От началото на календарната 2016 г., такива имаше в град Куба, Португалия, Печ, Унгария, Таураге, Литва. Тези срещи бяха с учители и ученици, които работеха по различни теми, свързани с по-добри възможности за прилагането на качества като изобретателност и предприемчивост в образованието и образователния процес. Учениците създадоха любителски филми, подготвиха презентации и статистика, имаха възможността да участват в конференция свързана с проблемите на образованието в различните страни в Европейския съюз, на срещата в град Куба, Португалия. На срещата в Печ, Унгария учениците говориха със социален работник за случаите на социално изключване и методите за превенция и борба със същото. В Таураге, Литва нашите ученици и учители участваха във филмов конкурс за любителско кино и спечелиха награда за режисура, за филмът: „Това е моят град, аз живея тук“.

            Настояща задача по този проект е изготвянето на общо списание с информация за градовете, в които са училищата-партньори, информация, история и профил на самите образователни институции, богат снимков материал и описание на изобретателни и предприемчиви инициативи на ученици и учители. По това работи и екип от учители и ученици, от 7. СУ “Свети Седмочисленици“.

            Вторият ни проект е с културна, историческа и гражданска насоченост. Основна негова идея е да помогне на учениците от четири различни страни, които имат доста общо в миналото, да разгледат, изучат и анализират това общо минало, възможно най-балансирано и безпристрастно и да мислят са своето бъдеще заедно. Проектът се казва: „Common Past and Common Future, Seen through the Eyes of Austrian, Bulgarian, Hungarian and Turkish Students“ и отново се осъществява по програмата Еразъм+ на Европейската комисия.

            През 2016 г. се проведоха две срещи по проекта. Първата се състоя в град Гьор, Унгария, където се намира училището на унгарските ни партньори. Учениците трябваше да работят заедно в смесени групи върху исторически извори, научни и научно-популярни статии на историци, културни антрополози, археолози. Това със сигурност допринесе за изграждането на по-голяма ерудиция и критично мислене у същите. Темата на срещата беше „Миналото на нашите четири страни в периода XV – XVII век“. Преди срещата в Унгария, учениците се подготвяха в смесени групи, чрез средства за комуникация като: скайп, туинспейс, фейсбук и електронна поща. Така оформилите се смесени виртуални класни стаи, спомогнаха за една по-иновативна образователна подготовка.

            През ноември 2016 г. се проведе срещата в София по същия проект. Учениците работиха върху предизвикателствата, пред които се изправят старите Хабсбургска и Османска империи, раждането на националните движения и модернизационните инициативи. Разглеждаха се и важни и от днешна гледна точка теми, като институции, типове управление, съжителство с другите, общи места на социално общуване и памет, гражданство, идеята на Левски за чиста и свята република и други. Изготвени бяха календари с информация за проекта и снимки от негови срещи и дейности. Учениците участваха в дискусии, работилници, създадоха плакати по исторически и етнографски и граждански теми и прекараха една незабравима седмица заедно.

Нашата работа продължава......

 

НП "На училище без отсъствия",
"Училищен плод", "Училищно мляко",
"Подпомагане храненето на учениците от ПГ и начален етап (безплатни закуски)"

Erasmus logo

Проект - "Градът като приятелско място за развитие на предприемачеството и творчеството"

http://www.10towns.eu/bg

 

 

 

rss 32  facebook 32  twitter 32

Награди и постижения

 

Купи и грамоти

7. СУ в снимки

 

7. СОУ

Календар

Февруари 2018
НПВСЧПС
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728